ابوالحسن صبا را میتوان یکی از شگفتیهای موسیقی دانست که هیچگاه نبوغ و استعدادش رنگ نمیبازد. هنرمندی که از ۵ سالگی ساز مینواخت، بر بسیاری از سازها مسلط بود و به نوای موسیقی شبانان چنان جان میسپرد که نت به نت آنها را حتی بهتر از خودشان مینواخت. حالا خانهای که یاد و خاطرات ابوالحسن صبا و خانوادهاش در تک تک آجرهایش ریشه دوانده به موزهای برای حفظ میراث وی تبدیل شده است و دوستداران این موسیقیدان در خانهش گرد هم میآیند. این اثر در تاریخ ۲ بهمن ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۱۰۸۷۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. برای اینکه در خانه ابوالحسن صبا گشتی بزنم و او را بهتر از قبل بشناسیم با مجله گردشگری سفرزون همراه باشید تا به قلب تپندهی موسیقی در خیابان جمهوری، خیابان ظهیرالاسلام، نبش کوچه صبا، جایی که هنوز هم بوی خوب کاغذ میدهد، سفر کنیم.
خانه ابوالحسن صبا ، میراث جاودان استاد
پس از غروب خورشید تابندهی زندگی ابوالحسن صبا بر طبق وصیتی که از ایشان به جامانده بود خانهش در ۲۹ آبان سال ۱۳۵۳ تبدیل به موزه شد. این خانه در واقع ملک آبا و اجدادی استاد صبا بود که سالها پیش توسط پدرش ابوالقاسم خان پزشک دربار ناصر الدین شاه خریداری شده بود و بعدها تبدیل شد به خانه ابوالحسن صبا. این موزهی ارزشمند که در ابتدا توسط وزارت فرهنگ و هنر از خانوادهی صبا خریداری شده بود در آبان ۱۳۵۳ افتتاح شد و یکی از برجستهترین موزههای بیوگرافیک محسوب میشود. وسایلی که از صبا در این موزه نگهداری میشود بسیار ارزشمند و خاطره انگیزند و تمام آنها را همسرش به موزه اهدا کرد. همچنین چند نت از فرامرز پایور به چشم میخورد که شاگردانش به خانه ابوالحسن صبا تقدیم کردهاند.
حیاط خانه ابوالحسن صبا
به کوچهی صبا که میرسیم میتوانیم نوای روحانگیز موسیقی ایرانی را حس کنیم. به داخل خانه ابوالحسن صبا قدم میگذاریم و حیاطی صمیمی را میبینیم که حال خوب و گرمی را به رگهایمان تزریق میکند. حوضی کوچک در میانهی حیاط قرار دارد. دالانی در سمت راست است که با عبور از آن از مقابل اتاق نگهبانی میگذریم و موزه صبا را میتوانیم ببینیم.
خانه ابوالحسن صبا ، روایت عشق و هنر
به محض ورود به سالن ویترینی میبینیم که مجموعهای کامل از وسایل شخصی استاد صبا در آن نگهداری میشود. در میان این وسایل که هر کدام قصهای در دل دارند بیشتر از همه چیز خط ابوالحسن صبا است که چشممان را به دنبال خود میکشد. دفتر یادداشت او، اشعاری که به خط خود نوشته است برای همهی بینندگان جالب بهنظر میآید. دفترچه یادداشت از گذر ایام رتغییر رنگ داده و برخی از نوشتههایش دیگر خوانا نیستند. در کنار اینها عینک، دوات، قلم، بنچاق قدیمی خانه ابوالحسن صبا را میبینیم. در سویی دیگر صورت صبا را میبینیم که با ماسکی گچی ساخت شده، در گوشهای هم کت و شلوار رسمی او را میبینیم. همهی این جزئیات حس و حال خوب خانهی استاد است.
سر که میچرخانیم عکسهای ابوالحسن خان صبا را میبینیم که ادامه مطلب...
خرید بلیط هواپیما خارجی و بلیط هواپیما داخلی و رزرو هتل خارجی و رزرو هتل داخلی به سایت سفرزون مراجعه کنید.