مختصری در مورد آتشکده یزد
آتشکده ها گونه ای نیایشگاه های زرتشیان هستند. در این نوع بنا ها آتش جایگاه ویژه ای دارد. مهمترین نیایش های دینی از جمله خواندن اوستا و گات ها در این آتشکده انجامم شود. نکته ای که باید بدانید این است، زرتشیان پرستنده آتش نیستند، آنها آتش را در مراسم آیینی خود استفاده می کنند، همانند ما مسلمان ها که آب برایمان تطهیر کننده است و در غسل و وضو از آن استفاده می کنیم. با مجله گردشگری سفرزون همراه باشید.
انواع آتش های آیینی در آتشکده یزد
حالا که صحبت از آتشکده یزد است، بد نیست با سه نوع آتش آیینی هم در اینجا آشنا شوید، اولین اتشی که به آن می پردازیم، آتش وهرام است.
آتش وهرام
آتش وهرام، والاترین نوع آتش در مراسم آیینی دین زرتشت است. بسیاری این آتش را ندیده اند چرا که فقط به موبدان با طهارات بالا اجازه داده می شود تا در این مراسم شرکت کنند. حمل آتش بهرام یا وهرام، متفاوت است، آتش بر روی تختی قرار دارد که چهار موبد اطراف آن را می گیرند، این نوع مراسم حدودا سه چهار ساعتی به طول می انجامد و ظرائف ریزی دارد. این آتش از منابع خاصی تهیه می شود و اهمیت آن در در مراسم طولانی و منبع آتش خاص آن است.
آتش دادگاه
آتش دادگاه ساده ترین نوع آتش است که منبع اش عموما خانگی است، این آتش از هیزم و بوی خوش برپا می شود و موبدان با دعای خاص آن را تطهیر می کنند.
اتش ادوران
دیگر نوعی آتش است که در مراسم های آیینی برپا می شود، این نوع آتش از منابع خاصی تهیه نمی شود و ساده تر از آتش بهرام است ولی ارزش بالایی دارد. آتش های آیینی تنها این سه نوع آتش نیستند دسته دیگری از آتش ها وحود دارند که به نام آتش مینویی شناخته می شوند که فقط فره می تواند به آنها دست بیابد.
معماری آتشکده یزد
با گذر از در ورودی آتشکده اولین چیزی که نظرتان را جلب می کند، حوضی است که درست رو به روی ساختمان اصلی قرار دارد. وجود حوض در معماری ایرانی مرسوم است ولی حوضی که روبه روی آتشکده یزد قرار دارد یکی از الزمات زرتشتیان است، آنها اعتقاد به همنشینی آب و آتش دارند. ساختمان های آتشکده ها بسیار ساده و بدون زرق و برق هستند آتشکده یزد هم از این قضیه مسثتثنی نیست.
معماری ظاهری کمی به معماری هخامنشیان پهلو می زند، ساختمان در بهترین نقطه از نظر رسیدن نور قرار دارد. وقتی به داخل فضا می روید این آتش است که توجه شما را جلب می کند، آتش در فضای داخلی خود عنصری بسیار زیباست که جای نقش و نگار های اضافی را پر می کند. سنگ های داخلی همگی توسط هنرمندان اصفهانی تراش داده شده اند و آنجا نصب شده اند. قسمت های کمی از تصاویر زرتش و جمله هایی از کتاب مقدس اوستا در فضا می بینید و بیشتر سر گرم آتش خواهید بود.
قسمت بالای معماری نشان فروهر وجود دارد. این نشان نمادی برای زرتشیان است و آنها معتقد هستند که فروهر یکی از نیروهای مینویی است که به باور مزدیسنان بیش از پدید آمدن موجودات و پس از به وجود آمدن موجودات، ماندگار بوده است. این نیرو نیروی حیات است که فنا ناپذیر است و هرگز به زوال نمی رسد. ظرافت این سردر چشم نواز است.
آتشکده یزد در ساعت هشت تا دوازده و از طرف دیگر، از ساعت چهار تاهفت برای عموم افراد قابل بازدید است، آداب خاصی برای حضور در این مکان وجود ندارد فقط لطفا توجه کنید کجا افرادکفش های خود را در می آورند تا با کفش به مکان مقدس زرتشیان عزیز ادامه مطلب...