نخستین پیروان مسیحیت در ایران در دورهی اشکانیان به این دین گرویدند و پس از آن شروع کردند به ساختن عبادتگاههای خود در گوشهگوشهی ایران. سالها بعد در زمان شاه عباس صفوی گروه بزرگی از ارامنه به ایران کوچ کردند که عمدتا در اصفهان و روستاهای اطراف آن ساکن شدند و به مرور جامعهی بزرگی از ارامنه ساکن ایران شد و کلیساهایی ساختند که برخی از آنها از عالیترین نمونههای بناهای مذهبی مسیحیت در جهان هستند. در حال حاضر ۶۰۰ کلیسا در ایران وجود دارد که ۹۰ بنا در فهرست آثار ملی ثبت شدهاند و ۳ کلیسا هم در فهرست میراث جهانی قرار دارد. در این مطلب قرار است برخی از مشهورترین کلیساهای ایران را معرفی کنیم، اگر دوست دارید دربارهی کلیساها بدانید با مجله گردشگری همراه شوید.
«سرخآباد»، کوچکترین کلیسای جهان در میان کلیساهای ایران
کلیسای روستای سرخآباد در حوالی سوادکوه مازندران کوچکترین کلیسای جهان است. ابعاد این کلیسای نقلی سه متر در سه متر است و گفته میشود توسط مهندسان ایتالیایی که زمان پهلوی برای ساخت راهآهن به این منطقه آمده بودند، ساخته شده است؛ سندی هم به زبان ایتالیایی بر سر در کلیسای سرخآباد حک شده است. ۱۵ سال پیش کلیسای سرخآباد مرمت و در فهرست آثار ملی ثبت شد.
قره کلیسا، نخستین کلیسای جامع مسیحیان
قرهکلیسا اولین کلیسایی است که در جهان ساخته شده و در ۲۰ کیلومتری شمال شرقی چالدران در کنار روستای قرهکلیسا قرار دارد. در باورهای ارامنه، قرهکلیسا که به نامهای تادئوس مقدس و طاطائوس هم شناخته میشود، اولین کلیسایی است که به دستور حواریون مسیح ساخته شد. این کلیسا را اولین کلیسای جامع مسیحیان هم میدانند. ارامنه اعتقاد دارند این کلیسا نام یکی از حواریون مسیح را بر خود دارد که سال ۴۰ میلادی-در زمان اشکانیان- به قصد تبلیغ آیین مسیحیت وارد ایران شد و در این راه کشته شد. قره کلیسا که یکی از مهمترین کلیساهای ایران است، از باارزشترین بناهای مذهبی مسیحیان و به ویژه ارامنه محسوب میشود و در فهرست میراث جهانی یونسکو هم به ثبت رسیده است.