اهرام ثلاثه مصر تنها یادگارهای عجایب هفتگانه باستانی جهان هستند و هر ساله، گردشگران بیشماری را روانه کشور مصر میکنند. این بناهای تاریخی خارق العاده از مهمترین و باشکوهترین سازههای بر جای مانده از تمدن مصر باستان هستند که نمادهای این تمدن بهشمار میروند. اهرام مصر برای قرنها سوژه تحقیقات و شگفتی بودهاند و هنوز هم رمزگشایی پیرامون معماهای عجیب آن ادامه دارد. در این مطلب قصد دارد تا شما را بیشتر با این جاذبه تاریخی آشنا کند. همراه مجله گردشگری سفرزون باشید.
هزاران سال از عمر اولین هرم بزرگ فراعنه که به دستور جوزر دومین پادشاه از سلسه سوم فراعنه ساخته شد، می گذرد. اما بنای این اهرام تا به امروز نیز یکی از شاهکارهای تکنیک مهندسی، طراحی و معماری محسوب می شوند. تا سال ۲۰۰۸ تعداد ۱۳۸ هرم شناخته شده در مصر به ثبت رسیده است که بیشتر آنها آرامگاه فرعون ها و شهبانوهایشان در دورههای دودمانی کهن و میانه هستند. پس چیزی که در درجه اول در مورد ساخت این اهرام اهمیت پیدا می کند فلسفه مرگ و زندگی در بینش مصریان باستان است.
جهان بینی مصریان باستان
مصری ها زندگی کوتاه این جهان را فانی و مرگ را آغاز یک حیات نوین و جاویدان در دنیای دیگر می شناختند. به همین دلیل منازل خود را با مصالحی مانند خشت و گل و مقابر را از مصالح با دوامی مانند سنگ می ساختند. آن هابرای از بین نرفتن اجساد مردگان را مومیایی کرده و کلیه اشیا و متعلقات آنان را در کنار شان قرار می دادند. هم چنین برای محافظت از جسد، مقابر را محکم و غیر قابل نفود می ساختند تا از بلایای طبیعی و سرقت اموال در امان باشد.
هر چقدر مقام مردگان بالاتر بود، مقبره بزرگتری برای او ساخته می شد. مصریان قدیم اعتقاد داشتند که فراعنه پس از مرگ به خدایی می رسند و بنابراین مقابرشان می بایست بسیار عظیم و غیرقابل نفوذ ساخته می شد. چهار مثلث جانبی هرم در اهرام مصر به گونه ای طراحی شده اند که پرتوهای خورشید بر جسد فرعون تابیده شود و رابطه جاودانی او را با خدای آفتاب که «رع» نام دارد، حفظ کند. فراعنه مراسم خاکسپاری خود را به شکل یک سنت ملی درآورده بودند به طوری که مذهب، هنر و تفکر مصریان آن زمان به شدت به سمت پرستش آنان سوق یافته بود.