روستای اورامان در استان کردستان از دهکده‌های تاریخی و زیبای کشور است که پیشینه ای هزارساله دارد. اورامان که به هورامان یا اورامانات تخت هم شهرت دارد از زیبا‌ترین مناطق کوهستانی ایران است و جنگل های بزرگ و سرسبزی دارد. منطقه اورامان بین ایران و عراق مشترک است و با داشتن دشت‌ها و رودهای زیبا از کردنشین های زیبای غرب کشور به حساب می آید. اورامان به دلیل داشتن معماری پلکانی، اغلب با روستای ماسوله گیلان مقایسه می شود و به روستای هزارماسوله هم شهره است. با مجله گردشگری سفرزون همراه باشید تا شما را بیشتر با این جاذبه کم نظیر طبیعت آشنا کنیم.

روستای اورامانات تخت در ناحیه‌ی جنوب‌شرقی شهرستان مریوان، از توابع استان کردستان واقع شده است. این  روستا از از غرب به عراق، از شمال به کردستان و از جنوب به جوانرود محدود می‌شود و جاده‌ای به طول ۷۵ کیلومتر آن را به مریوان وصل می‌کند. اهالی اورامان به زبان اورامی که یکی از گویش‌های گورانی و زیرگروهی از گویش‌های شمال غرب ایران است، سخن می‌گویند. مردم اورامان مسلمان هستند و مذهب آن‌ها سنی است. با این وجود در این منطقه آیین‌های مربوط به ایران باستان رایج است و در حافظه تاریخی مردم باقی مانده و پاس داشته شده است.

 

تخت اورامان؛ سرزمین خورشید تابان

 

نام روستای اورامانات تخت از دو بخش «اورا» و «مان» تشکیل شده، که در لغت به معنی «سرزمین اهورا» است. در بعضی موارد هم این نام را «جایگاه خورشید» معنی کرده‌اند. مردم اورامان بر این اعتقاد هستند که در گذشته اورامان یکی از شهرهای بزرگ منطقه و دارای مرکزیت و حکومت بوده است؛ آن‌ها نامیدن اورامان با عنوان تخت اورامان را قرینه‌ای بر اثبات این عقیده می‌دانند و معتقدند این بدان معنا است که اورامان دارای تخت حکومتی بوده و مرکز حکومت محسوب می‌شده است. آداب و رسوم و نام‌هایی که در این منطقه است، نشان از باستانی بودن آن دارد.

رودخانه سیروان

رودخانه سیروان در واقع طولانی‌ترین رودخانه استان کردستان است. حواشی این رود بسیار زیبا و بستر و کناره‌های آن زیستگاه انواع پرندگان و ماهیانی است که از لحاظ بهره‌برداری تفریحی و توریستی بسیار کاربردی هستند. بهترین مسیر و چشم‌انداز برای دیدن عظمت و زیبایی سیروان فاصله بین روستاهای اسپریز تا هجیج است. این مسیر به علت قرارگیری جاده شنی در راستای رودخانه دارای ایستگاه‌های مهم و باارزش بصری فوق‌العاده برای فراغت، عکاسی و تصویربرداری است. این رودخانه به علت خروشان بودن، محل تمرین و مسابقات قایقرانان داخلی و خارجی نیز هست.

معماری روستای اورامانات تخت

نوع طراحی و احداث خانه‌ها در روستای اورامانات تخت به‌ صورت پلکانی است. مصالح به کاررفته از جنس سنگ به سبک خشکه‌چین است. معماری پلکانی روستا و خانه‌های دیدنی آن، روستا را به شکل هرم‌گونه درآورده که در رأس این هرم قلعه‌ای باستانی قرار دارد. معماری پلکانی این خانه‌ها به شکلی است که حیاط هر خانه پشت بام خانه‌ای دیگر