کاخ آپادانا در شوش ، به دستور داریوش کبیر در حدود سال‌های ۵۲۱ تا ۵۱۵ قبل از میلاد ساخته شد. دیوارهای خشتی و ستون‌های سنگی کاخ روی بقایای تمدن عیلامی پا گرفته‌اند. شوش، که پیش از این خواستگاه اولین تمدن منسجم در مرزهای ایران، یعنی تمدن عیلامی بوده است، یکی از کهن‌ترین شهرهای ایران و تاریخ بشری محسوب می‌شود. باستان‌شناسان سکونت کشاورزان را در حفاری‌های خود در این شهر به ۹۰۰۰ سال پیش از میلاد نسبت داده‌اند. این جتماع تا حدود ۵۰۰۰ تا ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد به تدریج منسجم‌تر شده و به شهرنشینی بدل شده است. برای رسیدن به این شهر قدیمی باید از اندیمشک در مسیر یک جاده سبز به سمت شوش ۴۰ کیلومتر برانید. این شهر تاریخی مهم در سال ۲۰۱۵ در فهرست آثار جهانی یونسکو قرار گرفت. در ادامه‌ی این مطلب با مجله گردشگری سفرزون  همراه باشید.

اولین کاوش‌های باستان‌شناسی

اولین کاوش‌ها در شهر شوش، به سال ۱۸۴۹ برمی‌گردد. مجموعه تاریخی شوش در سال ۱۸۸۰ کشف شد. اکثر تیم حفاری و باستان‌شناسی که در شوش کار می‌کردند فرانسوی بودند. به خاطر همین سرستون‌های کاخ آپادانا را می‌توانید در فرانسه بیابید. چیزی که حالا در کاخ آپادانا خواهید یافت، چند زیرستون است. بیشتر آثار کاخ در همین حالا در موزه لوور در حال نمایش هستند. کتیبه مشهور داریوش یکی از مهم‌ترین آثاری است که در این کاخ پیدا شده است. در کتیبه‌ای در ادامه گفته شده است که کاخ در زمان اردشیر اول یک‌بار به کلی سوخته است. اردشیر دوم آن را بازسازی کرده است.

معماری و طراحی کاخ آپادانا

کاخ آپادانا

یکی از جذاب‌ترین ویژگی‌های کاخ آپادانا در طراحی، سکوی ساخت کاخ است. کاخ آپادانا روی این سکو ساخته شده‌است. این یکی از ویژگی‌های اصلی کاخ‌های هخامنشی در معماری آن دوران است. در این کاخ‌ها که به عنوان نمونه می‌توان به کاخ‌های مجموعه تخت جمشید اشاره کرد، صف‌های از سنگ زیر بنا وجود دارد که مشهور به دامنه کوه رحمت است. هم‌سطح کردن فضا برای ساخت در این شرایط بسیار دشوار است و همین امر یکی از شاهکارهای بزرگ در معماری و طراحی کاخ‌های هخامنشی است. البته در کاخ تخت جمشید این صفه به صورت طبیعی وجود داشته اما در کاخ آپادانا، ناچار به ساخت آن شده‌اند. ابعاد صفه زیرین آپادانا تقریباً در ابعاد کاخ تخت جمشید است، ادامه مطلب...