دریاچهای که آسمان را در خود جای داده است، در دامنه رشتهکوههای زاگرس، دریاچهای شفاف است که اگر بر ساحل ماسهای آن بایستید، میتوانید بستر دریاچه را ببینید. به خاطر زلال بودن آب دریاچه است که تصویر آسمان آبی دورود، بر آن نقش بسته است. به دریاچه گهر سفر کنید تا بدانید چرا به آن «نگین اشترانکوه» هم میگویند. خوش اقبالی با اشترانکوه همراه بوده است که با یک زمین لرزه، بستر این دریاچه در آن تشکیل شده است. برای آشنایی بیشتر با طبیعت این منطقه با مجله گردشگری همراه باشید تا به سفر کنیم.
دریاچه گهر کجاست؟
این نگین اشترانکوه، در ۳۵ کیلومتری جنوب شرق دورود و ۱۲۱ کیلومتری خرمآباد، مرکز استان لرستان قرار دارد. این دریاچه، دارای دو بخش گهر بزرگ و گهر کوچک است و ارتفاع آن ۲۳۵۰ متر بالاتر از سطح دریاست.
مساحت سطح آبی دریاچه گهر بزرگ، حدود ۱۰۰ هکتار است. عمق آن در بخشهای مختلف بین ۴ تا ۲۸ متر تغییر میکند. این منطقه در سال بین ۵۰۰ تا ۹۰۰ میلیمتر بارش دارد که بیشتر آن برف است. اگر در زمستانی پر برف به آنجا بروید، دریاچهای یخزده را میبینید که مناظری بدیع آن را در آغوش گرفتهاند. بستر این دریاچه سنگی است و آب آن از رودخانه تاپله تامین میشود. بهعلاوه در خروجی دریاچه چشمههای زیرزمینی هم در این دریاچه وجود دارند که حجم خروج آب از دریاچه را افزایش میدهند.
۲ کیلومتر بعد، گهر کوچک با آبی شفاف و بستری باتلاقی شکل گرفته است که ۵ هکتار مساحت دارد. میتوانید شنای انواع ماهی ساکن دریاچه را در آن تماشا کنید.
دریاچهای شیرین، میان یک کوهستان
دریاچه گهر ، یکی از مهمترین دریاچههای آب شیرین در ایران است. این دریاچه، زیست بوم انواع مهم گونههای گیاهی و جانوری است. بلوط، بادام، گلابی و پسته وحشی، گردو، انجیر و زالزالک از جمله گونههای آشنا برای شما خواهد بود. گلهای شقایق، لاله واژگون، زنبق، تاج خروسی و اختر، همراه قدمهای شما اطراف دریاچهاند.
دریاچه گهر در منطقه حفاظت شده اشترانکوه قرار دارد. این منطقه زیستگاه جانوران وحشی بسیاری از جمله خرس قهوهای، کفتار، روباه، بز، قوچ، آهو، پلنگ، گرگ، و خرگوش است. پرندههایی مثل کبک، شاهین، عقاب، زرد پرهسرسیاه، سار، دمجنبانک ابلق، سهره پیشانیسرخ، سهره طلایی نیز در این منطقه زندگی میکنند. اگر کمی خوششانس باشید، شاید بعضی از آنها از فاصلهای مطمئن ببینید. در این منطقه، پلنگ ایرانی نادر هم دیده شده است. به یاد داشته باشید که شکار این حیوانات نهتنها آسیبی جدی به محیط زیست است، بلکه غیرقانونی نیز هست.
بهعلاوه بستر دریاچه، محل زیست آبزیانی مانند ماهی قزل آلای رنگین کمان و خال قرمز، لاک پشت، قورباغه و … است. خبر خوب این که ماهیگیری با قلاب با اخذ مجوز، ممکن است. در فصل ماهیگیری اگر کمی مهارت و شانس با شما همراه باشد، میتوانید ۳ قزلآلا را مهمان سفرهتان کنید.
چطور به دریاچه گهر برویم؟
دو مسیر مختلف از دورود و الیگودرز برای رسیدن به دریاچه وجود دارد. اما آخر همین بخش، یکی را به شما پیشنهاد میکنیم و امیدواریم شما هم قبول کنید.
اول، مسیر دورود. چند راه مختلف دارید که خود را به شهرستان دورود، در ۸۵ کیلومتری خرمآباد برسانید. ماشینشخصی پیشپا افتاده ترین انتخاب شماست. اما بد نیست بدانید دورود یک ایستگاه قطار هم دارد. اگر از تهران سفر میکنید، بلیط آن را میتوانید از راهآهن جنوب تهران تهیه کنید.
بعد از رسیدن به دورود، باید روستاهای دربآستانه، و شاهپیرولی