اگر به عنوان یک پایتختنشین قرار باشد جاهانی دیدنی این شهر را به گردشگران معرفی کنید، لیست پیشنهادیتان شامل کدام دیدنیها خواهد بود؟ مسلما هر کس به فراخور سلیقه و علاقهاش لیست متفاوتی از دیدنیهای تهران تدارک میبیند اما احتمالا بعضی جاها در تمام لیستها مشترک هستند و بیتردید در بالای لیست هم جاخوش کردهاند. یکی از دیدنیهای تهران که در تمام لیستهای پیشنهادی جاهای دیدنی حضور پررنگ دارد، باغ نگارستان است که در قلب بافت قدیمی و تاریخی تهران قرار دارد.
این باغ که قدمتش به اوایل دوره قاجاریه برمیگردد در طول عمرش شاهد اتفاقات مهمی بوده است و امروز هم یکی از جذابترین دیدنیها ی پایتخت است. این بار در مجله گردشگری سفرزون می خواهیم از نگارستان برایتان بگوییم؛ از تاریخش و گوشه و کنارش و اینکه در این باغ چه دیدنیهای در انتظارتان است. اگر میخواهید در این روزهای خوش بهاری سری به این باغ سرسبز و مصفا بزنید و یا قبلاً رفته اید و دوست دارید دربارهاش بیشتر بدانید با ما در مجله سفرزون همراه شوید.
باغ نگارستان ، اقامتگاه تابستانی قاجارها
فتحعلی شاه قاجار که استعداد و قریحه خاصی در خوشگذرانی و فراهم کردن اسباب موردنیاز داشت در سال ۱۲۲۲ هجری قمری دستور داد باغ باصفا خارج از شهر و در فاصله نزدیک به پایتخت برای گذراندن تابستانهای داغ ساخته شود. باغی که به دستور شاه قاجار ساخته شد مساحت زیادی داشت و برطبق اسناد موجود از شرق تا دروازه شمیران و از شمال تا میدان بهارستان و از غرب تا خیابان صفیعلیشاه امتداد داشت. در این باغ چندین عمارت و تالار و حوضخانه وجود داشت که امروز هم وجود دارند و تماشای آنها ما را به روزگار دیگری میبرد. فتحعلی شاه انقدر به باغ نگارستان علاقه داشت که بخشی از تابستان در باغ اقامت داشت و اگر میخواست سفری برود اول به باغ سر میزد. علاقه پادشاه به این محل باعث شد که دائم بر تزئیناتش اضافه میکرد.
در دوران محمدشاه قاجار باغ زیبای نگارستان مبدل به قتلگاه قائممقام فراهانی شد. به دستور پادشاه صدراعظم مقتدر در زیرزمین عمارت دلگشای باغ به قتل رسید. باغ باصفای نگارستان تاریخ پرفراز و نشیب و جذابی را پشتسر گذاشته تا به شکل و شمایل امروزیش درآمده است. سالها بعد و در زمان سلطنت ناصرالدین شاه پایتخت وسیعتر شد و این باغ دلگشا داخل حصارهای شهر قرار گرفت. در این زمان در روستای ییلاقی شمیران چندین اقامتگاه تابستانی برای پادشاه ساخته شده بود و باغ داستان ما در اختیار ادارههای حکومتی قرار گرفت.
در زمان سلطنت مظفرالدینشاه، شاه که در سفر مسکو از مدرسه کشاورزی این شهر بازدید کرده بود تصمیم گرفت مدرسه مشابهی در پایتخت دایر کند و قرار شد نگارستان محل مدرسه باشد. در همین زمان کمالالملک، نقاش مشهور دوران، مدرسه صنایع مستظرفه را در بناهای بخش جنوبی باغ دایر کرد. بعضی از آثار دانشآموختگان این مدرسه در یکی از تالار به نمایش گذاشته شده است.