قوم کرد ایرانی ، از جمله اقوامی هستند که در ایران و در قسمت‌های شمال شرق و غرب کشور زندگی می‌کنند. البته باید گفت که این قوم تنها به ایران محدود نمی‌شوند و گستره وسیعی از آن‌ها در بخشی‌هایی از خاورمیانه و آسیا زندگی می‌کنند. مانند بخش‌هایی از ترکیه، عراق و سوریه که همگی از همسایگان ایران هستند. در حقیقت کردهای ترکیه، عراق و سوریه، بخش کردنشین جدا شده از ایران هستند که در گذشته در پی جنگ‌های پی‌درپی از ایران جدا شده‌اند. بر اساس آمارها می‌توان تخمین زد که بیش از ۹ میلیون نفر از قوم کرد در ایران زندگی می‌کنند. در ادامه با مجله گردشگری سفرزون همراه لباشید.


قوم کرد و طبیعت سرسبز کردستان

قوم کرد و طبیعت سرسبز کردستان

محیط زیست و طبیعی قوم کرد، یکی از زیباترین نواحی در ایران است. طبیعت بکر و بی‌مثال این منطقه با دشت‌های سرسبز و پوشش گیاهی خاص و زیبا، چشم گردشگران را به خودش خیره می‌کند. می‌توان به جرئت گفت که زیباترین مناظر طبیعی را می‌شود در این منطقه دید. بکرترین مناطق طبیعی کوهستانی و دست‌های رنگارنگ و انواع حیوانات کمیاب و زیبا در این منطقه یافت می‌شود.

زبان اقوام کرد؛ به شیرینی مهر مادری


زبان کردی پهنه وسیعی دارد و شامل سه دسته است: شمالی یاکُرمانجی، میانی یا سورانی و جنوبی یا کلهری. در بسیاری از نواحی خارجی ایران، مانند عراق، زبان کردی در کنار زبان عربی رواج دارد.

دین و مذهب

دین اکثریت قوم کرد، اسلام است. تعداد بیشتری از کردهای مسلمان، سنی و پیرو فقه شافعی هستند. اکثریت کردهای استان آذربایجان و کردهای استان کردستان نیز سنی هستند. در بعضی مناطق، مانند مناطق شرقی استان کردستان، در شهرستان‌های بیجار و قروه، کردهای شیعه نیز زندگی می‌کنند. قوم کرد در استان کرمانشاه نیز تنوعی از مذاهب سنی و شیعی دارند.

آداب و رسوم

هر قوم و هر شهری، آداب و رسوم و سنت‌های مخصوص به خودش را دارد. این سنت‌ها گاه ریشه‌های قدیمی دارند که برای علتی خاص با مراسم‌های خاصی برگزار می‌شوند. یکی از جذاب‌ترین بخش‌های سفر و به طور عمده گردشگری، برخورد با این رسوم و سنت‌ها است که طرفداران زیادی نیز در بین مسافران دارد. آداب و رسوم هر قوم اطلاعات فراوانی را درباره افراد آن قوم، برخی باورها و نگرش‌های آن‌ها در اختیار آدم می‌گذارد.


عروسک چوبی بوکه‌ چووینه

عروسک چوبی بوکه‌ چووینه

یکی از زیباترین سنت‌ها و آداب و رسوم قوم کرد در کردستان، مراسم “بوکه باران” است. این مراسم در ایام خشکسالی و در روزهای کم‌باران برگزار می‌شود. بوک، به معنی عروسک است. دختران جوان روستا به وسیله دو تکه جون عروسکی می‌سازند و لباس‌هایی از پارچه‌های رنگی بر تن آن‌ها می‌کنند و سربندی برای این عروسک‌ها می‌سازند. بعد در میان کوچه‌ها راه می‌روند و شعر می‌خوانند. مردم محلی، هنگان عبور بوکه باران از کوچه‌ها، به این نیت که پرآبی و فراوانی گندم باشد، بر سر عروسک‌ها آب می‌پاشند. بعد هم عروسک‌ها را به زیارتگاه روستا برده و آن‌ها را در آب می‌اندازند و یا می‌سوزانند. در برخی مناطق سنندج به مراسم “بوکه باران”، “بوکه‌ چووینه” می‌گویند و همین مراسم را با عروسک چوبی داخل گهواره اجرا می‌کنند.

سوغات خوشمزه قوم کرد

شهرهای ایران، آمیزه‌ای از طعم‌های خوشمزه و ماندگار هستند. در میان اقوام ایرانی، یکی از خوشمزه‌ترین خوراکی‌هایی که به عنوان سوغات نیز تهیه می‌شود، مربوط به قوم کرد است. در این منطقه طیف وسیعی از انواع شیرینی‌های کنجدی، بادام سوخته، کاک، نان برنجی، کماج، باسلوق، تخمه، مویز سیاه خشکبار و عسل طبیعی و آدامس سقز وجود دارد.

برای آشنایی بیشتر با دیدنی های سنندج کلیک کنید.

برای دریافت راهنمای سفر به سنندج کلیک کنید.