اصفهان یکی از توریستیترین شهرهای ایران است که به جرات میتوان گفت، نیمی از جذابیتهای طبیعی، فرهنگی و هنری کشور را در خودش جای داده است. از زاینده رود روحنوازش گرفته تا سی و سه پل و چهلستون و میدان امامش، همه و همه جلوهای از زیبایی طبیعی و هنر ایرانی_اسلامی را به نمایش گذاشتهاند. در میان تمام جاهای دیدنی و توریستی اصفهان، مکانی که مغفول مانده و یا کمتر به آن پرداخته شده، حمام علیقلی آقا است.
حمام علیقلی آقا در اصفهان، حمامی قدیمی و دیدنی است که گوشه کوچکی از هنر معماری ایرانی را در این شهر به تصویر میکشد. اگر دوست دارید درباره حمام علیقلی آقا و زیبایی بیمثالش بیشتر بدانید، در ادامه با مجله گردشگری سفرزون همراه باشید:
حمام علیقلی آقا یک حمام تاریخی در محله بیدآباد اصفهان است که توسط فردی به نام علیقلی آقا ساخته شدهاست. علیقلی آقا از درباریان شاه سلیمان صفوی و همچنین شاه سلطان حسین صفوی بودهاست که دستور ساخت این حمام تاریخی را در سال ۱۱۲۵ هجری قمری صادر میکند.این حمام تاریخی، امروزه با عنوان و کاربریموزه مردمشناسی در اصفهان قرار دارد. حمام علیقلی آقا، یکی از شاهکارهای هنر معماری و شهرسازی در دوران درخشان صفویه است. این مجموعه شامل بازار و چهار سوق، مسجد، مکتب خانه، حمام، زورخانه و کاروانسرا و دکانهای کسبه مختلف بوده است.
این حمام مخصوص چه کسانی بوده؟
این حمام تاریخی از دو بخش اصلی سربینه و گرم خانه تشکیل شده است که در آن زمان زنان و مردان میتوانستند به طور جداگانه از آن استفاده کنند. این حمام برای استفاده همه مردم بوده و به نوعی حمام عمومی به حساب میآمده. حمام علیقلی آقا از سحرگاه تا ظهر مردانه و از ظهر تا غروب زنانه بود. در برخی روزها، حمام توسط افراد بانفوذ یا رده بالا اجاره یا به اصطلاح قرق میشد و افراد عادی تا زمانی که استحمام آنها تمام نمیشد، حق داخل شدن نداشتند.
جلوه مهندسی ایرانی در حمام علیقلی آقا
نحوه سوخت و گرم شدن آب و سپس هدایت گرما به نقاط مختلف حمام، شاهکار مهندسی عصر صفوی را به نمایش میگذارد. حمام دارای یک مخزن است که آب را از طریق سوختن چوب و زغال گرم میکند. اما نکته جالب درباره گرم شدن حمام این است که دود حاصل از سوخت به وسیله لولههایی که در کف حمام قرار دارد هدایت میشود تا فضای حمام را به خوبی کند.
نکته جالب دیگر درباره حمام علیقلی آقا، وجود سنگهای یک متری سفیدرنگ با شیارهایی بر روی آن است که در چند نقطه حمام از جمله کنار حوضچهها قرار دارند. جالب است بدانید که در آن زمان از این سنگها برای ماساژ بدن استفاده میکردند. به این صورت که سنگهای آجدار در کنار حوضچههای آب و به حالت عمودی (مانند صندلی) تعبیه شدهاند و از حفره بالای آن آب گرم بر روی سنگ سرازیر میشود و همانند یک ماساژور خوب عمل میکنند!
برای دریافت راهنمای سفر به اصفهان کلیک کنید.
برای آشنایی بیشتر با دیدنی های اصفهان کلیک کنید.