اصفهان، پایتخت فرهنگ و تمدن ایران اسلامی، جلوهای از زیبایی هنر و معماری در ایران است که میتوان مجموعهای از بهترین هنرها را در آن دید. اصفهان علاوهبر بناهای تاریخی مانند خانهها و پلها و … بناهای تاریخی مذهبی زیادی در دلش جای داده که از موفقترین و زیباترین نمونههای آن میتوان به مساجد اشاره کرد.در شهر اصفهان مسجدهای زیادی وجود دارند که از نظر تاریخی و زیبایی هنر و معماری مثالزدنیاند. یکی از بزرگترین و مشهورترین این مساجد، مسجد سید اصفهان است که مورد توجه خاص گردشگران و توریستهای این شهر قرار گرفته و از نظر قدمت تاریخی و معماری هنرمندانه قابل ارزشمند است. این مسجد که در دوران قاجار و زمان حکومت محمدشاه بنا شدهاست، همچنان پابرجاست و در شهر زیبای اصفهان خودنمایی میکند. برای آشنایی بیشتر با مسجد سید اصفهان و معماری خاص و هنرمندانهاش، با مجله گردشگری سفرزون همراه باشید تا این مسجد بینظیر را بیشتر بشناسید:
مسجدی ساخته مرد خدا
مسجد سید اصفهان یکی از پرطرفدارترین و زیباترین مساجد این شهر به حساب میآید که یادگاری از قرن سیزدهم هجری و دوران حکومت قاجاریان است. این مسجد زیبا به دستور حجتالاسلام حاج سید باقر شفتی از علمای بزرگ امامیه و در زمان محمدشاه قاجار ساخته شدهاست. در روایتی تاریخی اینگونه آمدهاست که حاج سید باقر شفتی، در ازای کار خیری که در زمان قحطی بزرگ انجام داده و زندگیای که به یک سگ و تولههایش بخشیده، مورد رحمت خداوند قرار میگیرد و پس از آن با تاجری آشنا میشود که از هندوستان بار پارچه وارد میکرده.
این تاجر نذر کرده بود تا اگر خودش و کشتی باریاش سالن به ایران رسیدند، پولی را به سید باقر شفتی ببخشد و او را در معاملههای پارچه با خود شریک کند. اینگونه بود که با پول هنگفتی که در هر بار تجارت پارچه به این سید بزرگوار میرسید، او توانست این مسجد زیبا و مشهور را بنا کند.
معماری مسجد؛ جلوهای از ظرافت هنرمندانه استادکاران قاجاری
مسجد سید اصفهان از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام با زیبایی و ظرافت هنرمندانهای تزیین شده و چشم را خیره میکند. از قسمتهای اصلی این مسجد میتوان به چهار در اصلی، دو شبستان بزرگ، دو گنبد کوچک و بزرگ، دو چهلستون، سه ایوان و یک گلدسته بزرگ اشاره کرد. در این مسجد بیشتر از ۴۵ حجره و دهلیز نیز وجود دارد که ترکیبی زیبا به محیط مسجد بخشیده است. این بنای تاریخی مشهور و ارزشمند در ضلع جنوبی خیابان سید در شهر اصفهان قرار دارد. مطالعه درباره معماری بنا، هنر کاشیکاری مخصوصاً گره کشی، خط بنائی و کاشی ۷ رنگ، مشخی میکند که این مسجد در زمره بهترین شاهکارهای قرن سیزدهم هجری است.
سردر شمالی مسجد سید اصفهان، در واقع ورودی اصلی این مسجد به حساب میآید که با دری بزرگ و بلند مشخص میشود. در دو طرف در اصلی سکوهایی با سنگ پارسی قرار دارند که با تزیینات و کاشیکاریهای ۷ رنگ، گل و بته و کتیبههایی با خط ثلث خودنمایی میکنند. بر روی کتیبهها آیاتی از قرآن کریم نوشته شده که جلوه بیمثالی در طرح و خط دارد.
سردر جنوب غربی این مسجد نیز در نوع خود زیبا و قابل توجه است. کاشیکاریهای ۷ رنگ، کتیبهها و اسپرهای مکتوب که با خط محمد باقر شیرازی خوشنویس بزرگ عصر قاجار نوشته شده، از جمله زیباییهای این سردر است. سردر جنوب شرقی با زیبایی منحصر به فرد خود همچون نگینی از بیرون میدرخشد. زیبایی سردرهای مسجد سید اصفهان، در نوع خودشان بیمثال و خیره کنندهاند و نمونههای آن را در کمتر جایی میتوان یافت.
برای آشنایی بیشتر با دیدنی های اصفهان کلیک کنید.
برای دریافت راهنمای سفر به اصفهان کلیک کنید.