استان زیبای زنجان، علاوه‌بر آثار و ابنیه تاریخی فراوان، جاذبه های طبیعی بی‌نظیری نیز دارد که هر ساله گردشگران زیادی برای بازدید از آن‌ها، به استان زنجان می‌روند. یکی از جذابیت‌های طبیعی استان زنجان که در زمره زیباترین غارهای ایران جای می‌گیرد، غار کتله خور است. غار کتله خور در فاصله ۱۵۵ کیلومتری جنوب شهر زنجان قرار دارد که برای دیدن آن باید خودتان را به نزدیکی شهر کوچک گرماب برسانید و در نهایت این غار زیبا را در زیر کوه کتله خور پیدا کنید. اگر دوست دارید با غار کتله خور بیشتر آشنا شوید، در ادامه با مجله گردشگری سفرزون همراه باشید:


غار کتله خور

غار کتله خور و قدمت تاریخی آن

این غار نامگذاری زیبایی دارد که بسیاری از افراد معنای آن را نمی‌دانند. در بسیاری از شهرهای غربی ایران، به کوهی که ارتفاع کمی دارد، کتله گفته می‌شود و به این دلیل که خورشید از پشت این کوه طلوع می‌کند، آن را کتله خور می‌نامند.


قدمت غار کتله خور به ۱۲۰ میلیون سال پیش می‌رسد و در طی این دوران، تغییرات طبیعی و مصنوعی زیادی را تجربه کرده‌است و زلزله‌های مختلف، باعث به وجود آمدن شکستگی‌هایی در آن شدا است. این غار در سال ۱۳۳۱ توسط گروهی از غارنوردان کشف شد. در زمان قدیم تا طول ۷۰۰ متری داخل غار، ۷۰ سانتی‌متر قطر داشت و به قدری باریک بود که غار نوردان این مسیر را سینه‌خیز طی می‌کردند. یکی از چیزهایی جالبی که در این غار کشف شده، تعداد ۸۰ اسکلت در ۱۰۰ متر اول این غار است که آن‌ها را متعلق به انسان‌های اولیه دانسته‌اند.

داخل غار کتله خور چگونه است؟



ورودی غار کتله خور با دهلیزی ۴ هزار متری آغاز می‌شود که سقف کوتاهی دارد و به دهلیزهای فرعی راه پیدا می‌کند. پس از آنکه دهلیز را پشت سر گذاشتید، یک دالان ۹۵۰ متری پیش چشمتان نمایان می‌شود که پس از عبور از سربالایی آن به تالار بزرگی می‌رسید که تعداد بسیار زیادی از چکنده‌ها و چیکیده‌ها را می‌توان در آن جا دید. تجمع آهکی در برخی قسمت‌های غار با عث به وجود آمدن اشکالی شده‌است که به اشیای مختلف شباهت دارد. این اشکال به نام چیزهایی که به آن شبیه هستند نامگذاری شده‌اند و قسمت‌های مختلفی همچون میدان شیر خوابیده، میدان بیستون، میدان چهل‌ ستون، میدان پنج ‌شیر، پای فیل، تالار عروس، تونل قندیلی، اتاق عقد، عروس و داماد ، میدان شمع را پدید آورده‌اند.

غار کتله خور؛ همسایه غار علیصدر

یکی از نکات جذاب درباره این غار که غارنوردان در هنگام تحقیق بر روی آن متوجه شده‌اند این است که این غار در انتهای مسیر خود به غار علیصدر در ۱۰۰ متری آن می‌رسد. این دو غار تقریبا همسن و هم دوره هستند و تفاوت آن‌ها در این است که غار علیصدر را آب فرا گرفته اما غار کتله خور غاری خشک و بدون آب است. همچنین آهک‌های این غار شفاف‌تر هستند و چشم انداز فوق‌العاده‌ای دارد. غار کتله خور به گفته محققان از ۷ طبقه تشکیل شده‌است که تا به حال تنها ۳ طبقه آن کشف شده‌است.

موزه پیر زهرنوش ، باغ و عمارت تاریخی معین ، روستای شیت ، چشمه آب معدنی وننق زنجان ، پل میر بهاءالدین ، قلعه بهستان ، کوه‌های رنگین‌کمانی آلاداغ‌لار و... از دیگر جاهای دیدنی زنجان هستند.

برای دریافت راهنمای سفر به زنجان کلیک کنید.

برای آشنایی بیشتر با دیدنی های زنجان کلیک کنید.