اصفهان از آن دسته شهرهایی است که هرچه آن را بگردید، جاذبههایش تمام نمیشود. از پلها و میدانها و مساجد تاریخی گرفته تا صفه و ناژوان و حاشیهی زاینده رود که جاذبههای طبیعی آن هستند. محلهی جلفا و باغ پرندگان و جاذبههای شهری اصفهان هم که جای خود دارد. مکانهای گردشگری اصفهان قابل شمارش نیستند و بیخود نیست که آن را نصف جهان میگویند. تازه جالب آنجاست که هر ساله جاذبههای دیگری هم به آنها اضافه میشود. بناهای قدیمی مرمت و بازسازی میشوند و با تغییر کاربری یا بدون آن، به چرخهی گردشگری راه مییابند. یکی از آنها که به تازگی در این شهر افتتاح شده، خانه همدم السلطنه اصفهان است. این خانه که قدمتی تاریخی دارد، این روزها به عنوان یک رستوران مشغول به فعالیت است. در این مطلب ببینیم که در داخل این خانهی دلانگیز چه میگذرد. با سفرزون همراه باشید.
بازسازی و مرمت بناها و بافتهای تاریخی، چند سالی است که در اصفهان باب شده و نتیجهی آن هم اضافه شدن جاذبههایی تازه به لیست گردشگران نصف جهان است. این بناها که عمدتاً در بافت تاریخی شهر قرار دارند، به جاذبههای اصلی اصفهان با مرکزیت میدان نقش جهان نزدیک هستند. خانههای تاریخی زیادی در بافت سنتی شهر اصفهان قرار دارند، که برخی از آنها با سرمایهگذاری شهرداری یا خیرین بازسازی شده و با کاربریهای گوناگون، مورد بازدید گردشگران قرار میگیرند.خانه همدم السلطنه اصفهان ، یکی از این پروژههای تازه است که خیلیها هنوز از وجود آن اطلاعی ندارند. پس میتوان هنوز روی دنج بودن آن حساب کرد.
معرفی خانه همدم السلطنه اصفهان
همدم السلطنه یا همدم الملوک دختر امیرکبیر و همسر ظل السلطان، پسر ناصرالدینشاه قاجار است. خانهی او که در محلههای اطراف میدان نقش جهان اصفهان قرار دارد، دارای قدمتی ۱۶۰ ساله است. این خانه تا چند سال پیش متروکهای بیش نبود که با سرمایه گذاری کلاهدوزان خیّر اصفهانی در مدت سه سال با هزینهی پنج میلیارد تومان بازسازی و مرمت شد. این بنا با تغییر کاربری، به یک رستوران سنتی تبدیل شده و همه روزه پذیرای گردشگران داخلی و خارجی است.
معماری خانه همدم السلطنه اصفهان
خانه همدم السلطنه اصفهان در واقع خانهای بازسازی شده از زمان قاجار است که در مرمت آن از مصالح قدیمی و باقیماندهی بنا استفاده شده است. ورودی خانه دالان کوتاهی است که به حیاطی نه چندان بزرگ ختم میشود. همانند تمامی خانههای سنتی ایرانی، معماری خانه به صورت حیاط مرکزی است. حیاط در وسط قرار داشته و اتاقها گرداگرد آن. خانه دارای اتاق های شاه نشین، پنجدری، دودری، سهدری و دو گوشواره است. فضای اتاقها آینهکاری شده و دربهای اوروسی با شیشههای رنگی تزئین شدهاند. اتاقها در طبقهی همکف قرار داشته و بخشی از طبقهی اول به صورت یک تراس سرتاسری درآمده است.
حیاط دلربای خانه همدم السلطنه اصفهان
درب چوبی خانه را که باز میکنیم و از دالان کوتاه میگذریم، حیاطی زیبا و دلباز در انتظار ماست که ما را به یاد حیاطهای قدیمی دوران کودکیمان میاندازد. حوض مستطیلی آبیرنگی در وسط حیاط خودنمایی میکند و صدای فوارهاش آرامبخش است. بر لب حوض گلدانهای زیبای شمعدانی چیده شده و بوی آنها فضای حیاط را پر کرده است. میز و صندلیهای چوبی دور تا دور حیاط چیده شدهاند و منتظرند تا یکی از آنها را انتخاب کنیم. صرف غذا یا حتی نوشیدن یک فنجان چای، در این حیاط دلانگیز، حتماً خاطرهساز خواهد بود.
اروسی پنج دهنه در خانه همدم السلطنه
در یکی از اضلاع خانه همدم السلطنه اصفهان، یک درب اروسی پنج دهنه وجود دارد که زیبایی آن مثالزدنی است. این درب چوبی، با شیشههای مشبک و رنگیاش یادآور خانههای سنتی ایرانی است. این شیشههای رنگی با پرتوهای آفتاب، بازی نور میکنند و در شب و روز زیبایی متفاوتی دارند. اگر برای صرف غذا در حیاط مینشینید، شیشههای رنگی را در پسزمینهی مشبکهای چوبی خواهید دید. ولی اگر به سالنهای داخلی بروید، رنگهای ناب این شیشهها جلوهی دیگری دارد.
غذاهای رستوران همدم السلطنه اصفهان
منوی رستوران همدم السلطنه شامل غذاهای سنتی اصفهان و ایران است. به علاوه غذاهای فرنگی و انواع قهوه و چای نیز در آن سرو میشود. بریانی مخصوص اصفهان، بلدرچین، دیزی، کباب کوبیده، جوجه تنوری و کلم پلو از غذاهای خوشمزه و خوشپخت این رستوران است. بهویژه کلمپلو که با روش جدیدی در ظروف سرامیکی که روی آن نون پخته شده قرار دارد سرو میشود. البته از آنجا که رستوران تازه شروع به کار کرده تنوع غذایی زیادی ندارد. ولی در عوض، کیفیت غذاها مناسب بوده و قیمتها نیز با توجه به رستورانهای اطراف بهصرفه است. وسایل گرمازا هم برای فصل سرد در حیاط در نظر گرفته شده و میتوانید با خیال راحت غذا را در حیاط سرو کرده و از فضای باز لذت ببرید.
دسترسی به خانه همدم السلطنه اصفهان
خانه و رستوران همدم السلطنه در انتهای کوچهای تنگ و باریک از خیابان حافظ در چند قدمی میدان نقش جهان واقع شده است. کافی است از خروجی میدان نقش جهان، به سوی خیابان حافظ حرکت کنید، پس از طی مسافت دویست متر به سمت چهارراه شکرشکن، کوچهای در سمت راست شما قرار دارد که با تابلویی، شما را به سمت خانه همدم السلطنه راهنمایی میکند. البته راه دیگری هم هست که از داخل بازار راسته کنار مسجد شیخ لطفالله به این خانه میرسد.
نگران جاپارک هم نباشید. درست روبروی کوچهی خانه همدم السلطنه پارکینگ کرمانی با ظرفیتی مناسب قرار دارد. علاوه بر آن، پارکینگهای متعدد اطراف میدان نیز برای خودروی شما جا خواهند داشت.
پس از گشتوگذار در نصف جهان و پیادهروی در میدان نقش جهان، اگر خسته بودید و گرسنه، حتماً سری به رستوران و خانه همدم السلطنه بزنید که هم فال است و هم تماشا.