ما در کشوری زندگی می‌کنیم که هر گوشه از آن می‌تواند ما را متعجب کند. معمولا کسانی که به مشهد مقدس سفر می‌کنند، قصد زیارت دارند. اما چه کسی گفته که نباید در کنار زیارت، کمی سیاحت هم داشت؟ مشهد شهری بسیار زیبا با دیدنی‌های بی‌شمار است. از کوه سنگی گرفته تا جاغرق و طرقبه که شاید اکثر ما نام آن‌ها را شنیده باشیم. اما متاسفانه بسیاری از این دیدنی‌ها، ناشناخته باقی مانده‌اند. در میان این جاذبه‌های طبیعی و زیبای مشهد، باید به روستای کنگ طرقبه اشاره کرد؛ روستایی که بیش از هزار سال قدمت دارد و معماری آن تقریبا مشابه ماسوله است.

اگر شما نیز کنجکاو شده‌اید، می‌توانید با سفرزون همراه باشید تا روستای کنگ طرقبه را بهتر بشناسید.

 

روستای کنگ طرقبه ، روستایی با قدمت هزار ساله

در سی کیلومتری مشهد مقدس، روستایی با قدمت هزار ساله به نام روستای کنگ طرقبه قرار دارد. فاصله روستای کنگ از طرقبه تنها ۱۹ کیلومتر است. بسیاری از مسافران و گردشگران برای تفریح و میل کردن غذا تا طرقبه می‌آیند، اما از وجود چنین روستای زیبایی آگاه نیستند.

این روستا به نوعی در منطقه ییلاقی و در کوهپایه واقع شده. به همین دلیل است که آن را ماسوله خراسان نیز خطاب می‌کنند. نوع معماری ساختمان‌های این روستا دقیقا مشابه روستای ماسوله است. در حقیقت اگر به نوع معماری روستای ماسوله علاقه دارید، قطعا از دیدن خانه‌های روستایی کنگ نیز به وجد خواهید آمد.قدمت روستای کنگ طرقبه به دوران پیش از اسلام و زرتشتیان ایران باز می‌گردد. جالب است که هنوز در کوچه پس کوچه‌های کاه گلی و باریک این روستا، زندگی جریان دارد. بومیان منطقه هنوز در خانه‌های سنتی خود به زندگی ادامه می‌دهند و شاکر خدا هستند. جریان زندگی در اینجا سرعت کمی دارد و مردم آن از هرج و مرج زندگی شهری حسابی دور هستند. روستای کنگ را می‌‌توان مکانی برای فرار از دغدغه‌های زندگی شهری دانست.

کنگ به چه معناست؟

کنگ در زبان محلی معانی مختلفی دارد. البته تعجبی نیست، از نام‌گذاری این روستا حدود هزار سال می‌گذرد. در طی این سال‌ها نیز اصلا نام آن تغییری نکرده است. برخی از بومیان و زبان شناسان بر این باورند که کنگ به معنی «دژ مستحکم» است. البته ساخت این روستا در دل کوهپایه و صعب العبور بودن آن، این فرضیه را تحکیم می‌کند.

جاذبه‌های دیدنی روستای کنگ طرقبه

شاید تصور کنید که به دلیل دور افتاده بودن، این روستا جاذبه‌های دیدنی کمی دارد. اما اصلا اینطور نیست. چندین و چند جاذبه مختلف در روستای کنگ طرقبه وجود دارد که به توضیح آنها خواهیم پرداخت:

رباط پاک کوه یا رباط شاه عباسی

بر دامنه‌ای مشرف به رود کنگ و در انتهای دره کنگ، رباط شاه عباسی تبدیل به یکی از جاذبه‌های مهم روستای کنگ طرقبه شده است. این رباط در زیر زمین قرار گرفته و هم تراز با شیب دامنه کوه است. دلیل نام گذاری این رباط، عبور شاه عباس در مسیر راه قدیم نیشابور به مشهد از آن بوده است. برای بازدید از این جاذبه دیدنی باید حدود یک ساعت و نیم از روستا فاصله بگیرید.

قلعه تیغ میان

از این قلعه تنها بقایای چند برج دیده بانی بر جای مانده است. این برج‌ها بر فراز تپه‌ای قرار گرفته و در بین دو رودخانه کوچک و بزرگ واقع شده‌اند. دلیل نام گذاری آن هم دقیقا موقعیت قرارگیری آن است. این قلعه از نظر تاریخی بسیار ارزشمند است.

قلعه حصار

در دوره شاپور ذوالکتاف، دهمین پادشاه ساسانی، قلعه‌ای زیبا در منطقه روستای کنگ طرقبه با نام قلعه حصار ساخته شد. این قلعه را برای محافظت از جان مردم در برابر حمله دشمنان ساخته بودند. قلعه‌ها در آن دوران بالای کوه‌های مرتفع ساخته می‌شدند که از گزند دشمنان در امان باشند. قلعه حصار نیز در بالای کوهی میان رودخانه زشک و کنگ قرار دارد.

مسجد و تکیه روستا

اگر از بومیان منطقه در مورد مسجد و تکیه روستای کنگ طرقبه سوال بپرسید، در مورد خاطره‌ای تلخ با شما صحبت خواهند کرد. این روستا دو تکیه داشته که یکی از آنها در آتش سوخته است. تکیه دیگر هنوز پا برجا است و حدود ۱۵۰ سال قدمت دارد. بازدید از این تکیه باستانی خالی از لطف نیست.

مزار شیخ عبدالله‌

شیخ عبدالله یکی از عارفان برجسته منطقه، در سال ۱۲۶۶ هجری قمری، در این روستا زاده شد. به دلیل احترامی که مردم برای او قائل بوده‌، بقعه‌ای ساده برای او ساخته‌اند. توصیه می‌شود که حتما از مزار او دیدن فرمایید.

چه فصلی را برای بازدید از روستای کنگ طرقبه انتخاب کنیم؟

این روستای زیبا جزء مناطق ییلاقی است. به همین دلیل زمستان فصلی مناسب برای سفر نخواهد بود. در فصل بهار، همه دامنه‌های کوه‌ها سرسبز هستند، درختان شکوفه می‌زنند و جریان آب بیش از هر زمانی است؛ به همین دلیل بسیاری از مسافران و گردشگران، فصل بهار را برای بازدید از روستای کنگ طرقبه انتخاب می‌کنند.

در فصل پاییز نیز هوا آنقدر سرد نیست که قابل تحمل نباشد و باز هم می‌توانید به خوبی از این منطقه دیدن فرمایید. فصل تابستان نیز هوا چند درجه‌ای خنک‌تر از مشهد است. به همین دلیل گرمای هوا شما را آزار نخواهد داد. اما تابستان فصل شلوغی منطقه کنگ محسوب می‌شود. پس اگر تحمل شلوغی را ندارید، فصل تابستان را برای سفر به روستای کنگ طرقبه انتخاب نکنید.

سوغاتی مخصوص روستای کنگ طرقبه چیست؟

معمولا کسانی که به روستای کنگ سفر می‌کنند، زعفران، زرشک، نبات و یا انواع میوه های تازه و خوشمزه را به عنوان سوغات همراه خود می‌آورند. همچنین جالب است بدانید که در دامنه کوه‌های اطراف کنگ، گیاهان دارویی زیادی رشد می‌کنند. شما می‌توانید گیاهان دارویی مفیدی همانند خاکشیر، گل گاوزبان یا پر سیاووشان را از عطاری بومی منطقه تهیه کنید.

آش‌های این منطقه نیز به دلیل اینکه با سبزی‌های تازه کوهی پخته می‌شوند، زبانزد خاص و عام هستند. به همین دلیل بهتر است حداقل یک بار طعم این آش سنتی را در رستوران‌های بومی منطقه بچشید.

اقامت در روستای کنگ

معمولا کمتر کسی به فکر اقامت در روستای کنگ می‌افتد. این روستا در نزدیکی مشهد قرار گرفته و تنها حدود ۵۰ دقیقه تا آن فاصله دارد. به همین دلیل اکثر مسافران از طلوع تا غروب آفتاب در روستای کنگ تفریح می‌کنند و برای اقامت به مشهد باز می‌گردند.

اما اگر قصد اقامت در روستای کنگ را داشته باشید، باید به دنبال روستاییانی بگردید که خانه خود را کرایه می‌دهند. مبلغ کرایه این خانه‌ها معمولا بسیار اندک است و البته یک تجربه بسیار متفاوت به شمار می‌آید.